Spreekbeurt over Lyme

Enige tijd geleden heeft een jonge dame op de basisschool een spreekbeurt over Lyme gehouden. Zij stuurde me de inhoud toe. Ze heeft het pakkend verwoord. Ik wil het jullie dan ook niet onthouden.

Hallo allemaal,
ik wil mijn spreekbeurt graag houden over de ziekte van Lyme. Dit onderwerp heb ik gekozen omdat ik zelf ook de ziekte van Lyme heb en er graag meer over wil vertellen.
Jullie ga ik over de volgende zaken vertellen. Hebben jullie vragen, dan mag dat.

  • Wat is Lyme?
  • Hoe is Lyme ontstaan?
  • De klachten
  • Over Gezondheidscentrum KOS
  • Vragen

Wat is Lyme?

Lyme is een ziekte van de Borelia bacterie. De meeste mensen denken dat het alleen van een tekenbeet van een besmette teek kan komen maar je kunt het ook krijgen van besmet bloed, steekdieren(volgens sommige wetenschappers) en seks. Verder is het overdraagbaar van moeder op kind net als bij aids. Het is een ziekte die het immuun systeem langzaam uit zet.

Per jaar worden ongeveer 1,2 miljoen mensen gebeten door een teek. Veel mensen hiervan krijgen de ziekte van Lyme. Vaak ontstaat er een rode plek en/of rode ring. Dit is lang niet in alle gevallen zo. Ook zijn er veel mensen die niet weten dat zij zijn gebeten door een teek.
De bacterie kan zich al na een paar dagen in het lichaam verspreiden. Mensen krijgen vaak een ziek gevoel tussen 1 of 3 weken na de tekenbeet. Het lijkt dan net alsof ze de griep hebben. Als je langer lyme hebt en niet wordt behandelt kun je heel erg ziek worden en zelfs in een rolstoel terechtkomen.

Hoe is Lyme ontstaan?

De ziekte van Lyme is al heel oud. Wat Amerikaanse onderzoekers ontdekten tijdens hun onderzoek was dat op een bepaald moment de ziekte van Lyme veel erger leek te worden dan eerst. Ze vroegen zich af hoe dat kwam. Ze kwamen erachter dat de ziekere mensen het eerst werden gezien vlakbij een eiland in Amerika waar een militair laboratorium was. Hier werden onderzoeken gedaan voor biologische oorlogsvoering. Hier werden proeven gedaan hoe men bacteriën in kan zetten om mensen ziek te maken. Hier werd uitvoerig met teken geëxperimenteerd.

Rond 1975 werden veel schoolkinderen ziek die op schoolreisje waren geweest. Het bleek dat de kinderen allemaal in hetzelfde gebied waren geweest. In een natuurgebied in Long Island en Conneticut het plaatsje waar de kinderen waren geweest heet Olde-Lyme. Veel kinderen kregen hoge koorts en later reuma. De onderzoeker die ontdekte dat deze ziekte door de borrelia bacterie werd veroorzaakt heette: Burgdorfer. De naam Lyme komt dus van de plaats Olde Lyme en de bacterie is genoemd naar de ontdekker hiervan. De Borrelia Burgdorfie.

De klachten

De meeste klachten zijn hoofdpijn, heel erg moe zonder reden en zelfs hart klachten en last van spieren kunnen een teken van Lyme zijn. Ik had eerst heel vaak hoofdpijn en geen concentratie. Dat is nu veel en veel minder. Er zijn wel meer dan 300 klachten die een teken van Lyme kunnen zijn.

Over gezondheidscentrum KOS

Gezondheidscentrum KOS is de plek waar ik mijn levend bloed analyse heb gehad. Door Rita Kos. Ik vroeg aan Rita hoe ze op het idee is gekomen om dit centrum te openen.
Rita: ”Ik heb zelf erg veel last gehad van de ziekte van Lyme. Mijn dokter wist niet wat het was. Ik had veel spierklachten ook was ik heel vergeetachtig. Toen ik acht was ben ik zelfs een keer even verlamd geraakt. Soms was ik gewoon bang dat ik slapen ging en niet meer wakker werd. Gelukkig had ik toen ik 48 was een levend bloed analyse gehad toen was ik er achter gekomen dat ik Lyme had.´´

Ik kreeg de volgende vragen:
> Noem eens 3 klachten.
Hoofdpijn, moe, spierklachten en hartklachten.
> Wie is Borrelia Burgdorferi?
De ontdekker van de bacterie

Tot zover haar spreekbeurt. Goed he?
Ik ben er blij mee. Mocht je deze tekst willen gebruiken voor jouw spreekbeurt, dan mag dat. Heb je nog vragen, dat kun je me altijd een berichtje sturen.
Rita van Dijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.