Verhalen

Een glimlach.
De laatste tijd valt het mij op dat er vele mensen niet erg vrolijk meer kijken. Je hoort ook niemand meer zingen of fluiten op straat. Het lijkt wel of velen gebukt gaan onder de zorgen  en lasten van deze tijd.  Als je bij een stoplicht stopt en het licht springt op groen, heb je nauwelijks de tijd om op te trekken of er druk al iemand op zijn claxon. Als je net even op een plek staat waar je voor een ander in de weg staat, wordt er met veel armbewegingen of gemopper de irritatie je duidelijk gemaakt.

Het lijkt wel of we ons laten leven, door alles wat moet. Het is niet zo raar dat we dan stress, frustratie, depressie en  ziekte in ons lichaam opslaan, wat zich dan in allerlei klachten manifesteert.
Heeft u zich wel eens afgevraagd hoe het komt dat u een bepaalde klacht heeft?? Neemt u de tijd wel voor uzelf? Slaapt u goed? Geniet u nog wel?

Natuurlijk hebben we onze dagelijkse beslommeringen en zult u zeggen er moet brood op de plank. Daar heeft u gelijk  in, maar heeft u plezier in uw dagelijkse werkzaamheden? Heeft u er wel eens bij stil gestaan, waar de ene deur dichtslaat, dat er een andere deur open gaat? Hebben we de moed om op te staan en te veranderen? Voor onze dierbaren nodig om tijd vrij te maken?

Na het overlijden van mijn kind en anderhalf jaar later mijn man, stond mij als alleenstaande moeder met 4 kleine kinderen een zware taak te wachten.
Het leven heeft ons vele ups en downs gegeven, maar we bleven positief, met humor. Twee zeer broodnodige elementen die je in je leven nodig hebt, om te overleven. Op de badkamer deur had ik tekeningen gehangen, omdat ik ‘s morgens het riedeltje, van wassen, tandenpoetsen, haarkammen enz., wel eens het gevoel had dat ik wel een bandrecorder lijk. De kleinsten konden nog niet lezen, vandaar de tekeningen. Een poppetje die zijn gezicht waste, die zijn haren kamde, tanden poetste , het laatste poppetje was er een met een brede glimlach. Want ik zei altijd tegen mijn kinderen, als je iemand een glimlach geeft, krijg je er ook een terug en het geeft je in ieder geval een goed gevoel.
Zo simpel is het.
Een glimlach van Rita Kos


Leef bewust
Ik was een stukje aan het fietsen en dacht, we proberen allemaal  zo lang mogelijk in leven te blijven maar velen slikken daarbij behoorlijk veel medicijnen. We willen allemaal oud worden. Toch verbaast het me dat velen dan nog stug blijven doorroken en zich de longen uit hun lijf hoesten.
Dus de ene kant de pil erin en de andere kant sigaretten. Mensen zitten wonderbaarlijk in elkaar. Of we hebben liever een nieuwe auto of een nieuwe bank en bezuinigen op onze gezondheid.
En dan komen de feestdagen. Al dat eten, wat niet iedereen ten goede komt.
Sommigen hebben wat meerdere dagen vrij, met gevolg dat het lichaam dan weer iets tot rust komt. Vreemd dat door deze rust mensen ziek worden.
Toch teveel van ons lijf geëist? Gelukkig kunnen we keuzes maken en als we iets doen wat eigenlijk niet goed voor ons is, we ons hier dan van bewust zijn. Je kunt altijd nog naar een van de lezingen of workshops komen om er iets van op te steken. Tenslotte zei mijn opa altijd: Je bent nooit te oud om te leren”.


Lekker en gezond
De sneeuw is vertrokken, de schaatsen worden weer ingevet en in de kast gelegd, voor een volgende ijspret. De sneeuwklokjes, narcissen komen weer uit de grond en de merels zingen hun lied. Het voorjaar kondigt zich aan. Bij sommigen begint de grote schoonmaak, het huis wordt van boven naar beneden uitgemest. Ramen en deuren worden geopend en de bezem wordt door het huis gehaald. Frisse lucht en reinheid helpt vele ziektes te voorkomen. Ook het lichaam wil gereinigd worden van al het lekkers die de wintermaanden ons brachten. Je ziet dat mensen weer naar buiten trekken om te joggen, te fietsen, wandelen. De kilo’s moeten er weer af om straks weer in ons badpak goed voor de dag te komen. Toch gaan de kilo’s er niet zo snel af, dan ze eraan zijn gekomen. En al dat lekkers wat in de winkel je aan staat te kijken. En wat betekenen al die E-nummers toch op al onze levensmiddelen?
Weet u hoeveel suikers u per dag binnen krijgt?

Transvetten, daar heeft u ongetwijfeld wel eens van gehoord. Wist u dat het een jaar duurt om deze uit uw lichaam te krijgen? We hebben een enorme rijkdom in alles wat we kunnen krijgen aan levensmiddelen. Ga maar eens in de winkel staan voor de koeling en je wilt een toetje uitkiezen. Dan weet je van narigheid niet wat je moet nemen, zoveel keus. En dan zit je voor de tv en zie je daar ook nog al dat lekkers de revue passeren. Maar waar gaat het  nu om?
We eten wat lekker is en vragen ons niet meer af waarom we eigenlijk eten. Is het u ook opgevallen, hoeveel zwaar lijvige mensen om ons heen lopen. Of jongeren die alleen maar junkfood eten. Klachten als, vermoeidheid, pijnlijke gewrichten, darmproblemen, depressies, hartkwalen, diabetes enzovoort, ontstaan niet voor niets. Heel veel klachten ontstaan door niet de juiste voeding.

We vinden het allemaal zo lekker en het wordt ook zo lekker overal gepresenteerd. Niet voor uw gezondheid, maar voor de portemonnee.
Alleen uzelf bent verantwoordelijk voor uw gezondheid. Wat u ook eet, als u maar bewust bent wat u eet. Met andere woorden, “Eet je gezond”.
Kruiden zijn er niet alleen om je eten een bepaalde smaak te geven, maar hebben ook zo hun nut. Bonenkruid, voor bonen, (niet zo zwaar op de maag) Pepermunt wordt geserveerd na het eten in een restaurant. Hier zit dan wel veel suiker in, maar pepermunt plant/thee (natuurlijk geen smaakje) is voor  de spijsvertering na zwaar tafelen. Kruiden kun je in plaats van zout gebruiken, denk aan hoge bloeddruk. Ook zaden en bessen hebben zo hun nut. Walnoten, goed voor hart en bloedvaten. Sleedoorn, veel vitamine C. Cranberry goed bij blaasproblemen. Bij zuurbranden, drink puur sap van zure bessen, doet wonderen.

Laten we de tijd weer nemen om gezellig te kokkerellen, weer bewuster om te gaan met voeding. Dus geen hapklare brokken in de magnetron, alle goede voedingsstoffen worden hiermee vernietigd en de magnetron geeft enorm veel straling wat ook niet goed voor de mens is.
Strenge diëten, sporten met een “te” ervoor en slechte eetgewoontes, zijn niet echt goed voor ons lichaam. Wees zuinig op uw lichaam, want je krijgt het maar 1 keer.
Wilt u meer weten over voeding en gezondheid, neem dan contact met mij op of kom naar de lezingen/workshops.


Relax
We gaan de feestmaanden weer in, spanning omtrent verplichtingen, maar ook de crisis, ( als je er veel over praat creëer je het zelf, het is net reclame) waar het allemaal toch om geld draait.
Het van hot naar her rennen om de kinderen naar al hun verenigingen, muzieklessen en feestjes enz. te brengen.
Daarnaast ren je heen en weer om je huishouding/werk goed in te plannen. Dus als iemand je vraagt, “hoe gaat het”, is het druk, druk, druk. (Hoezo stress) En dan is het buiten ook nog snert weer. Dan de twijfels die bij je opkomen door al die informatie omtrent vaccinaties. Dan is het toch niet zo raar dat je een winterdepressie krijgt.
Waar is de rust gebleven, die we vinden bij ons gezin. De tijd die we nemen voor elkaar en de wonderlijke dingen om ons heen. Ze zeggen niet voor niets, “ het zijn de kleine dingen die het doen”. Laten we de jassen van ellende van ons afgooien en datgene weer oppakken, wat werkelijk belangrijk is.


Vitamientjes
De R is weer in de maand. De blaadjes beginnen zo langzamerhand van de bomen te vallen. Het is tijd om onze weerstand wat te ondersteunen, door de juiste voeding, veel groente en fruit, een stevige wandeling in de frisse wind.
Bij ons ontbijtbordje kunnen we weer plaatsen: De levertraan, Multi Vitaminen en Vitamine C voor de virussen.
Tip: Vlierbessensiroop, een scheutje in een warme kop thee doet wonderen. Pijn in je keel, drink Hysop thee. Elke dag een teentje knoflook opeten. (peterselie daarna, zodat je niet zo uit je mond ruikt.)
En mochten we dan toch de griep krijgen, dan is het tijd, voor rust. (niet voor de aspirines, ibuprofen, paracetamol enz.)
Ons lichaam geeft ons niet voor niets dit signaal. Door rust te nemen, bouwen we onze weerstand weer op.
En velen kregen dan het recept van oma:
Pers een citroen uit, doe hier kokend water bij en drink dit op.
Een natte koude lap om je keel en dan een wollen das eroverheen.
Lekker onder de wol en na twee dagen voel je je een ander mens.
Die oma was zo gek nog niet.

Wilt u meer weten? Of heeft u vragen?
Neem contact met mij op: